Se apropie #CeaMaiTareVară25 cu pași grăbiți, iar echipa WSU v-a pregătit nenumărate activități și surprize care cu siguranță vă vor ajuta să vă adaptați mai ușor vieții de student!
West Summer University (WSU) este școala de vară organizată în cadrul Universității de Vest din Timișoara (UVT) care are ca scop principal introducerea elevilor curioși în universul mediului universitar, aceștia simulând întreaga experiență a vieții de student, în perioada 17 iulie – 3 august 2025, la Timișoara.
Ce înseamnă WSU?
West Summer University (WSU) propune elevilor de liceu #CeaMaiTareVară pe care o pot avea! Este perioada anului în care orice curiozitate este satisfăcută și toate neclaritățile despre lumea studenției sunt lămurite. Elevii devin studenți ai UVT timp de două săptămâni, experimentând viața de student, participând la cursuri și seminare introductive în domeniul de studii ales, la ateliere de consiliere și orientare în carieră și pentru dezvoltare personală, dar și la seri sociale, competiții și jocuri care stimulează munca în echipă, petreceri și alte activități surpriză, având parte inclusiv de perspectiva locuirii într-un cămin studențesc. Astfel, elevii vor descoperi atât Universitatea de Vest din Timișoara, cât și centrul universitar Timișoara, având oportunitatea de a se acomoda deja cu studenția ce îi așteaptă în următorii ani. WSU este un proiect al studenților pentru viitorii studenți!
Fiecare ediție WSU este memorabilă, dar și specială în felul său, plină de surprize (pentru un sneak peek la ce te așteaptă, poți vedea testimonialele foștilor participanți pe pagina noastră de Facebook West Summer University, precum și de pe cea de Instagram @westsummeruniversity).
Care sunt criteriile și condițiile de participare la WSU 2025?
Taxa de participare la proiectul West Summer University este de 250 de lei și va acoperi cazarea într-un cămin al UVT, masa (două mese/zi – prânz și cină) și prezența la toate activitățile pe întreaga perioadă a proiectului.
Taxa de participare pentru elevii încadrați în categoria românilor de pretutindeni este de 200 de lei.
Plata se va realiza după ce se va anunța lista cu participanții confirmați, până la termenul indicat, în contul bancar ce va fi transmis de organizatori pe e-mail.
Elevii care provin din medii dezavantajate pot beneficia de gratuitate la participarea la proiectul West Summer University, dacă se încadrează într-una dintre următoarele categorii:
- sunt orfani de unul sau ambii părinți, provin din familii monoparentale sau din centrele de plasament;
- fac parte dintr-o familie cu venituri reduse;
- au o dizabilitate sau suferă de o boală cronică;
- au cerințe educaționale speciale;
- alte circumstanțe familiale dificile care afectează accesul elevului la educație.
Pentru a beneficia de gratuitate pentru participarea în proiect, elevul trebuie să atașeze în formularul de înscriere o solicitare în care să detalieze situația socială specială în care se află. De asemenea, în momentul completării formularului de înscriere poate fi atașat orice document justificativ relevant pentru situația socială a elevului.
Solicitările de acordare a gratuității vor fi analizate de organizatorii proiectului și decizia va fi comunicată elevilor înscriși prin intermediul adresei de e-mail.
Organizatorii proiectului vor asigura confidențialitatea informațiilor oferite de elevi cu privire la situația lor socială, acestea fiind utilizate doar în scopul evaluării cererilor pentru acordarea gratuității pentru participarea în cadrul proiectului West Summer University.
*Sintagma „familie monoparentală” desemnează familia formată din persoana singură și copilul/copii aflat/aflați în întreținere, în vârstă de până la 18 ani sau de până la 26 de ani pentru cei care urmează o formă de învățământ – cursuri cu frecvență, organizată potrivit legii, și care locuiesc și gospodăresc împreună.
Toți elevii selectați vor trebui să completeze și să semneze formularul de consimțământ care poate fi găsit pe site-ul proiectului (formularul este disponibil AICI), să îl trimită printr-un formular Google (indicat de organizatori în e-mailul de selecție), în termenul comunicat, și să îl predea organizatorilor semnat în original în momentul sosirii la Timișoara, în prima zi a proiectului.
În cazul elevilor MINORI, participarea este posibilă numai în baza acordului scris, semnat de unul dintre părinți sau de tutorele legal. Acordul este disponibil AICI.
Prioritate în procesul de selecție au elevii care finalizează clasa a XI-a în anul școlar 2024-2025.
Cum pot deveni participant la WSU 2025?
În primul rând, este necesară completarea FORMULARULUI DE ÎNSCRIERE până cel târziu în data de 11.05.2025, ora 23:59.
După încheierea perioadei de înscriere, va avea loc procesul de selecție a participanților. Până cel târziu în data de 23.05.2025, în baza documentelor trimise și a răspunsurilor completate în formular de către elevi, vor fi aleși participanții acestei ediții de WSU.
Elevii selectați pentru a participa la ediția de anul acesta a West Summer University (WSU), vor fi anunțați prin e-mail. Apoi aceștia vor trebui să confirme participarea printr-un formular Google (care va fi transmis celor selectați, prin e-mail), prin care vor trimite organizatorilor formularul de consimțământ semnat, o adeverință care să ateste calitatea acestora de elevi într-o unitate de învățământ preuniversitar și dovada achitării taxei de participare.
Documentele vor fi aduse și în format fizic, la momentul sosirii în Timișoara, în prima zi a proiectului.
Cum va arăta ediția WSU 2025?
În momentul înscrierii, fiecare participant va alege o facultate (dintre cele 11 care aparțin de Universității de Vest din Timișoara) și va participa la cursurile și seminarele acesteia, pe parcursul școlii de vară WSU. Elevii vor participa la activități educaționale introductive și interactive pentru fiecare domeniu de studii, pregătite de cadre didactice universitare special pentru viitorii studenți.
De asemenea, consilierii din cadrul Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT vor organiza activități specifice cu elevii participanți, pentru a-i sprijini pe aceștia în deciziile lor cu privire la viitoarea carieră.
În plus, elevii vor lua parte și la numeroase activități cu specific cultural, recreativ, sportiv și de socializare în centrul universitar din Timișoara, prin intermediul cărora vor avea ocazia să se cunoască mai bine între ei și să-și întregească experiența avută.
Toate activitățile propuse pe perioada proiectului se vor desfășura în condiții de siguranță, cu respectarea normelor de sănătate publică în vigoare la momentul desfășurării evenimentului.
Cazarea tuturor participanților va fi asigurată într-unul dintre căminele Universității de Vest din Timișoara, în condiții de siguranță, cu respectarea prevederilor legale și a regulamentelor UVT în vigoare.
Regulamentul complet al ediției 2025 a WSU poate fi consultat AICI.
Te așteptăm la Timișoara pentru #CeaMaiTareVară25!